top of page
  • Hoe vraag ik een offerte aan?
    Volg volgende stappen om een offerte aan te vragen: Contact: Neem contact op via e-mail op info@dekeramiekkliniek.be Voor een accurate offerte is volgende informatie nodig: Omschrijving van het object (wat is het?) Afmetingen van het object Gedetailleerde omschrijving van de schade Foto's van het object vanuit verschillende hoeken Close-ups van de schade Op basis van de verstrekte informatie wordt een offerte opgesteld en per e-mail verzonden. Zodra u akkoord gaat met de offerte, kan u deze per e-mail bevestigen. Na uw bevestiging wordt een afspraak ingepland voor de levering van het object aan het restauratieatelier.
  • Hoe verloopt de behandeling van mijn object?
    De behandeling van uw object verloopt als volgt: Consultatie: Een eerste overleg wordt gepland om het object te beoordelen en uw verwachtingen te bespreken. Dit helpt om de behoeften en de beste behandelwijze voor uw object te bepalen. Een consultatie is gratis en volledig vrijblijvend. Offerte en overeenkomst: U ontvangt een gedetailleerde offerte waarin de geschatte uren en tarieven worden vermeld. Na goedkeuring van de offerte wordt een overeenkomst opgesteld en ondertekend. Uitvoering: De afgesproken werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de overeengekomen specificaties. Gedurende het proces blijft u op de hoogte van de voortgang en eventuele bevindingen. Oplevering: Na voltooiing van de werkzaamheden wordt het object teruggeleverd of wordt een ophaalmoment vastgelegd. Facturatie: Na de oplevering ontvangt u een factuur die binnen de afgesproken termijn vereffenddient te worden.
  • Wat is de kostprijs voor een restauratie?
    De kostprijs voor een restauratie is afhankelijk van de toestand van het object en de benodigde werkzaamheden. Op basis van werkuren en materiaalkost wordt een offerte opgemaakt. Voordat de restauratie begint, ontvangt u een duidelijke kostenraming, inclusief een prijsmarge. Indien tijdens het restauratieproces blijkt dat er meer werk nodig is dan oorspronkelijk ingeschat, wordt u hierover geïnformeerd.
  • Wat is de waarde van mijn object?
    De waarde van uw object kan het best worden vastgesteld door een gespecialiseerde taxateur, antiquair of veilinghuis. Hoewel ik als restaurator enige ervaring heb met het inschatten van objectwaarden, raad ik voor een nauwkeurige waardebepaling steeds een professionele taxatie aan. Indien gewenst, kan ik dit voor u laten uitvoeren via een erkende taxateur.
  • Wat is de termijn voor een restauratie?
    De gemiddelde tijdsduur voor een restauratie in het atelier bedraagt circa drie maanden vanaf het moment van levering. Voor reproducties van historische tegels ligt de termijn rond 12-16 weken. De exacte termijn kan variëren afhankelijk van de aard en complexiteit van de opdracht. Voor urgente projecten bestaat de mogelijkheid om een verkorte levertermijn te realiseren, tegen een bijkomende vergoeding. De termijn wordt altijd in overleg met de klant vastgesteld.
  • Zal mijn object er nieuw uitzien? Is de restauratie zichtbaar?
    Een restauratie zal altijd enigszins zichtbaar zijn, omdat er met ‘koude materialen’ wordt gewerkt. Deze zichtbaarheid is doorgaans subtiel en vaak alleen op te merken door iemand met kennis van de restauratie. Voordat de behandeling begint, wordt het beoogde eindresultaat besproken en vastgesteld. Afhankelijk van de aard van het object en het doel van de restauratie, bestaan er verschillende opties voor het aanvulling en retoucheren van objecten. Deze variëren van minimale ingrepen met structurele aanvullingen in neutrale kleuren tot geïntegreerde retouches waarbij gedeeltelijke of volledige oppervlaktedecoratie wordt overgenomen. Er wordt steevast gestreefd om een restauratie zo harmonisch mogelijk te laten integreren met het oorspronkelijke object.
  • Wat te doen met een gebroken object of bij nieuwe breuk?
    Als u een gebroken object heeft, is het belangrijk om het zorgvuldig te behandelen om verdere schade te voorkomen. Bewaar het object op een veilige, droge plaats en vermijd het gebruik ervan totdat de restauratie is voltooid. Neem contact op met een deskundige voor advies over de beste manier om het object te laten restaureren. Bij een nieuwe breuk, zoals wanneer een object valt, is het cruciaal om alle fragmenten, hoe klein ook, zorgvuldig te verzamelen. Bewaar deze in een afgesloten container of doosje om verdere schade te voorkomen. Probeer een waardevol object niet zelf te herstellen met commerciële lijmen, aangezien dit het object verder kan beschadigen en het moeilijker kan maken om de lijmen te verwijderen. Neem contact op met een deskundige voor professioneel advies en restauratie om ervoor te zorgen dat het object op een correcte manier wordt behandeld.
  • Nazorg – omgaan met een gerestaureerd object
    Na restauratie is het belangrijk om het object op een geschikte manier te onderhouden om zijn conditie te behouden. Volg de aanbevelingen van de restaurator met betrekking tot het onderhoud en de omgang met het object. Dit kan onder meer inhouden dat u het object op een specifieke manier moet bewaren of reinigen om toekomstige schade te voorkomen. Als u vragen heeft over de nazorg, aarzel dan niet om contact op te nemen voor verdere begeleiding.
bottom of page